Report #1 | Dit is het begin

start van Sonic West

  • Blog | Sonic Report
  • 12 september 2016

Mayke Haringhuizen doet van december 2016 tot september 2018 verslag van hoe het project Sonic West gestalte krijgt. Dit is haar eerste verslag.

Mayke is opgeleid als neuropsycholoog en studeerde in 2016 af aan de Gerrit Rietveld academie als beeldend kunstenaar. Onderdeel van haar afstuderen was de publicatie ‘Creating Places through Listening. The sociological possibilities of sound art in shared public places’.

Het tweede verslag staat hier

Het derde verslag staat hier

Hannie Dankbaarpassage – De Hallen, Amsterdam

Op zaterdagavond loop ik de bioscoop uit van de Hallen, in de overdekte Hannie Dankbaarpassage. Het geluid van stemmen, gevulde glazen en lage bastonen spoelt uit de deuren. Geluid mengt zich met geur van eten op een hete gril.

Ik bestel een biertje aan de bar. Repetitieve upbeat lounge muziek ligt als een deken bovenop het geroezemoes. Geur en geluid hebben een dichte structuur. Het is er warm. “Ik neem nooit meer een tas mee naar Amsterdam”, zegt een jongen, die met zijn schoudertas in mijn rug port terwijl hij langsloopt. Hier komen mijn generatiegenoten, met vrienden of met een date. Engels hoor ik ook om mij heen, eerder expats dan toeristen vermoed ik.

Buiten de passage is nauwelijks iets te merken van de drukte binnen. De Ten Kate straat ligt in stilte opgebroken. Nu de markt tijdelijk verplaatst is, worden de bewoners wakker met bouwvakkers in plaats van marktopbouwers. In de avond is het prettig stil en de nazomer aangenaam. Op de Kinkerstraat fiets ik langs gesloten winkels. Mannen praten met elkaar, zittend op scooters. Een jongen probeert een volle vuilniszak in de ondergrondse container te trappen. In het raamkozijn zit een vrouw met haar laptop op schoot.

Start van Sonic West

Op de maandagochtend komen zes mensen samen in de Hannie Dankbaar Passage. Geluidskunstenaars Michiel Huijsman, Donia Jourabchi, Taufan ter Weel en Justin Bennett. Dit is de start van Sonic West, een ontmoeting om elkaar en de buurt te leren kennen. Geluid is de gemeenschappelijke deler. Michiel organiseert geluidswandelingen en heeft eerder samengewerkt met kunstenaar Justin, die vaak vanuit zijn individuele ervaring en reactie op de omgeving werkt. Donia en Taufan werken aan geluidsprojecten waarin social verbanden centraal staan, de een met een achtergrond in dans, de ander in architectuur. We gaan zitten in café Belcampo, verbonden aan de openbare bibliotheek. Dit wordt het middelpunt van een nieuw geluidskunstproject. Sonic West.


Van links naar rechts: Justin Bennett, Taufan ter Weel, Donia Jourabchi, Michiel Huijsman.

De centrale van vraag van het project is: hoe verbinden mensen zich met hun buurt met geluid? Kenmerkend aan deze Amsterdamse buurt (de Kinkerbuurt en Overtoombuurt) is de recente snelle verandering (een influx van nieuwe bewoners, stijgende huurprijzen, gentrification) en een lang verleden van actieve bewoners die zelf vorm geven aan hun buurt, met protest en ondernemingsschap. Oud en nieuw op een plek met een van de hoogste adressendichtheid van Nederland. Hoe leven al die mensen, stemmen, meningen met elkaar en door elkaar? Hoe klinkt dat? Wat hoor je als je bewust wordt van geluiden die ‘thuis’ betekenen, of juist ‘vreemd’, ‘veranderd’? Na de koffie neemt Michiel ons mee op pad door de buurt voor een luisterwandeling. We lopen en luisteren.

Langs de kade waar mensen op terrassen zitten.

Dwars door de Dirk supermarkt

Over de Smederij Meisterbrug.

Langs briefjes op ramen

en stickers met activistische boodschappen.

Plantsoenen en schoolpleinen, spelende kinderen.

Een vuilniswagen achtervolgt ons in de Nicolaas Beetsstraat.

Elke keer als we stil staan, kruist hij ons pad en overstemt wat we elkaar willen zeggen.

Michiel wijst ons op bijzonderheden in de architectuur in de Bellamybuurt: Kleine huizen die lager dan de weg liggen, huizen met voortuinen. De smid die zijn werkplaats heeft moeten verhuizen vanwege geluidsoverlast. Scholen, winkelketens en eenmanszaken, cafés, ateliers, buurthuizen, verouderde nieuwbouw en gerenoveerde oude panden. Duidelijk wordt dat deze buurt veel te bieden heeft op de vierkante meter. Terug in het café worden de volgende stappen besproken. Er zullen verhalen en geluiden worden opgenomen en verzameld. Niet alleen door kunstenaars, maar vooral door buurtbewoners zelf. Wie dat worden, moet nog bedacht en ontdekt worden. Justin zit al vol met ideeën, maar houdt ze nog even voor zich, om ruimte te geven aan de anderen. Later zullen ze brainstormen over de precieze invalshoek van het project. Dit is het begin. Dit is de start van Sonic West.

Tekst en fotografie: Mayke Haringhuizen

Meer lezen? Ga naar het tweede verslag van Mayke.

Uitgelicht
Print Friendly, PDF & Email